Birçok yazarın farklı ve sıra dışı bir yaşam sürdüğü
söylenir. Robert Schnakenberg’in kaleme aldığı ‘Büyük Yazarların Gizli Hayatları’ isimli
kitap, bu yaşamlara dair ipuçları veriyor. İşte dünya çapında üne kavuşmuş
yazarların hayatlarındaki gizli ayrıntılar…
HONORE DE BALZAC, başucunda yanan bir mum olmadan hiçbir şey yazamazmış. Mumunu gündüzleri bile yakarmış. Kahve tiryakiliği ile de tanınan Balzac'ın bir başka özelliği ise; çoğu zaman yazı yazarken başına bir yün atkı sarıp ayaklarını da suya sokması
Jack London tam bir kitap kurduydu. Şahsi kütüphanesinde 15 bin kitap vardı.
Mark Twain bugün bildiğimiz anlamda stand-up gösterilerini dünyada ilk kez uygulayan kişidir. Yazarlıktan kazandığı parayı farklı alanlarda değerlendirmeye çalıştı ama halka yutturulmaya çalışılan icatlara para yatırdığı için hep iflas etti. Halbuki evine telefon taktıran ilk insanlardan bir tanesi olmasına rağmen telefona yatırım yapma imkânı varken yapmadı.
Shakespeare, yazdıklarından
kazandığından daha fazla geliri tefecilik yaparak kazanıyordu.
Balzac, öldüğünde
51 yaşındaydı ama arkasında onlarca ölümsüz eser bırakmıştı. Günde yaklaşık 50
fincan kahve içtiği söylenen Balzac, kahve yapacak birisi olmadığında kahve
çekirdeklerini çiğnerdi.
FRIEDRICH SCHILLER, Onun yazı masası üzerinde ekşi ya da çürük elma bulunurmuş. Yazar elmayı sık sık koklamaktan hep hoşlanırmış. Bu koku ona yağmurdan sonra bir ormanda; otlar yapraklar arasındaymış duygusunu veririmiş. Böylece içinde bulunduğu ortamın havasından uzaklaşıp bir düş evresine girermiş. Bu tutkusu nedeniyle banyoda su içinde yazdığı da olurmuş.
CHARLES
DICKENS, romanlarını büyük
görkemli bir çalışma odasında kaleme alırmış. Düzgün bir el yazısıyla mavi
renkli kağıtlar üzerine kağıdın rengine yakın tonda bir mürekkep kullanırmış.
ALEXANDRE DUMAS, en süslü giysilerini kuşanıp yakasına da bir çiçek yerleştirdikten sonra otururmuş yazı masasının başına ve hiç ara vermeden çalışırmış. Hatta romanını bitirmeden evden çıkmamak için ayakkabılarını ve çalışma odasının anahtarını hizmetçisine verirmiş.
Alice Harikalar Diyarında’nın yazarı Lewis Carroll bir matematik dehasıydı. Kelime üretmekte üstüne yoktu. Halen İngilizcede onun uydurduğu onlarca kelime kullanılmaktadır. Kütüphanelerde kitapların daha kolay bulunabilmesi için kitap adını cildin sırtına yazma fikrini hayata geçirdi. Scrabble kelime oyununun ilk örneğini yaptı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder